Vaiettu toinen murrosikä voi alkaa varkain

Olin niin iloinen, kun tänä aamuna lueskelin päivän lehtiä padiltani. Huomasin, että ruotsalaiselta terveys- ja lääketiedetoimittaja Katarina Wilkiltä on ilmestynyt uusi kirja Perimenopower – Valmiina vaihdevuosiin, jossa keskitytään vaihdevuosiin ja niiden mukanaan tuomiin muutoksiin naisen elämässä sekä monenkirjaviin menopaussioireisiin. Erityisesti ilahduin siitä, että kirjassa nostetaan esille vaihdevuosien ja unettomuuden yhteys. Tästä on puhuttu mediassa mielestäni aivan liian vähän ottaen huomioon, että vaihdevuodet kuitenkin koskettavat ihan kaikkia naisia ennemmin tai myöhemmin. Vaihdevuosiin liittyy edelleen (vanhenemisen) häpeää ja erilaisia pelkoja, ja koko aihe on vielä melkoinen tabu yhteiskunnassamme. Miksi ihmeessä? Sehän on vähän niinkuin toinen murrosikä, sillä erotuksella että sitä ei saa kukaan missään nimessä huomata.

En ole itse vielä lukenut kirjaa, mutta tämän seuraavan huomion esiin nostaminen on supertärkeää: ”Oireet voivat alkaa paljon aiemmin kuin yleensä ajatellaan. Jos kaikki luulevat, että vaihdevuodet alkavat vasta yli viisikymppisillä naisilla, kukaan ei tajua, että kyse voi olla varhaisista vaihdevuosioireista, kun 42-vuotias nainen tulee itkien terveyskeskukseen valittamaan unettomuutta.” Kirjan yksi sanoma onkin, että perimenopaussi eli varsinaisia vaihdevuosia ja kuukautisten loppumista edeltävä aika saattaa kestää useita vuosia. Jopa 8-10 vuotta. Hormonitoiminta alkaa muuttua vähitellen, ja erilaisia outoja oireita ja tuntemuksia ei välttämättä tunnisteta perimenopaussioireiksi. Varsinkin jos olet nippa nappa nelikymppinen.

Vaihdevuodet vaikuttavat nukkumiseen

Joskus lähestyvien vaihdevuosien ensimmäinen oire ilmenee juuri nukkumisessa – aletaan heräilemään kolmen-neljän aikaan aamuyöstä ja unen laatu ja määrä jää tosi heikoksi. Tai sitten ei saada lainkaan unen päästä kiinni. Aamulla olo on kuin jyrän alle jääneellä ja töihin on silti lähdettävä jäätävässä väsymystilassa. Itku tulee viimeistään töiden jälkeen. Elämä tuntuu siltä, kuin raahaisi perässään lyijykelkkaa. Monesti tätä ei tunnisteta perimenopaussioireeksi, sillä kaikille ei tule kuumia aaltoja ja kuukautisetkin saattavat olla vielä täysin normaalit.

Olen pohtinut sitä, kuinka monelle naiselle on lääkärissä määrätty uni- tai mielialalääkkeitä turhaan, kun hän on mennyt kertomaan oireistaan. Moniko on saanut masennus- tai uupumusdiagnoosin, vaikka kyseessä on menopaussi. Itse kehotan aina +-40 asiakkaitani mittauttamaan estrogeenitasot, mikäli hän tulee univalmennukseeni. Hormonitasot eivät tietenkään ole aina syynä uniongelmiin, eikä uniongelma ratkea aina hormonikorvaushoidolla. Jos unettomuus on jatkunut jo pidempään ja johtanut unettomuuden pelkoon, täytyy luottamusta luonnolliseen uneen alkaa jälleen vahvistamaan erilaisin menetelmin. Samoin elämäntavat (ravinto, liikunta, palautuminen) on syytä laittaa kuntoon, jotta ne tukisivat mahdollisimman hyvin nukkumista ja lieventäisivät vaihdevuosioireita. Kurja juttu on se, että vaihdevuosien alkaessa painoa saattaa alkaa kertyä salakavalasti, ja unettomuus lisää vettä myllyyn sekoittaessaan aineenvaihduntaa. Unen puute vaikuttaa hormonitoimintaan siten, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toiminta heikkenee. Lisäksi väsyneenä ei jaksa liikkua samalla tavalla kuin levänneenä.

Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa. Kannattaa siis käydä verikokeessa – just in case – mikäli sinulla on uniongelmia, uupumuksen tuntemuksia, mielialan vaihteluita, itkuisuutta, ahdistusta tai muita omituisia, yllättäviä oireita ja olet nainen +-40 vuotta. Onneksi tilanteelle voi tehdä jotain vaikket pystyisikään aloittamaan hormonikorvaushoitoa – nykyään on saatavilla erilaisia luomumenetelmiä, mm. luontaistuotteita, hormonijoogaa, vertaistukiryhmiä ja verkkokursseja vain muutamia mainitakseni. Samoin unettomuuden hoitoon löytyy lääkkeettömiä keinoja, mm. kehittämäni Elossa -univalmennus, uniterapiat, uniryhmät sekä paljon erilaisia elämäntapasuosituksia joita media on tänä päivänä pullollaan. Liikunta auttaa molempiin vaivoihin ja pitää kilot kurissa, sitä suosittelen joka tapauksessa. Ihan jokaiselle.