Unilääkkeiden käytön lopettaminen, osa 3: Viimeinen murunen
Unilääkkeiden käytön lopettaminen, osa 3: Viimeinen murunen
On kaksi tapaa lopettaa unilääkkeiden käyttö: 1) asteittain ja hallitusti 2) kerralla ”kuin seinään”. Suosittelen EHDOTTOMASTI ensimmäistä tapaa, ja niin suosittelevat kaikki terveydenhuollon ammattilaisetkin.
1) Unilääkkeen käytön hallittu lopettaminen
Uni- ja nukahtamislääkkeet tulisi lopettaa asteittain, esimerkiksi puolittamalla annos tai vähentämällä ¼ annosta tietyin aikavälein. On myös suositeltu, että erityisesti tavallista suurempia unilääkeannoksia käyttävien olisi hyvä siirtyä ensin nopeavaikutteisista lääkkeistä hitaammin imeytyvään ja pitkävaikutteiseen valmisteeseen, jolloin lääkkeen alkamisen ja loppumisen vaikutukseen liittyvät tuntemukset ovat vähäisempiä. Eli se raukeuden, rentouden ja uneliaisuuden olotila, ”pöhnä”, johon olet ehdollistunut, ei tunnukaan enää niin voimakkaana. Sopiva tahti on sellainen, että vasta kun annosmuutoksen mahdollisesti aiheuttamat tuntemukset ovat selvästi hävinneet ja tilanne on tasaantunut, odotetaan että uutta tasapainotilaa on kulunut vähintään 2-4 viikkoa, ja sitten vasta pienennetään annosta. Eli periaatteella hitaasti hyvä tulee.
Jos tämä tuntuu vaikealta, voit laittaa poisjätettävän osan lääkkeestä yöpöydälle ja otat sen vain siinä tapauksessa, jos uni ei ole tullut tietyn ajan kuluttua (esim. puolen tunnin päästä) ilman sen kummempaa miettimistä. Jos joudut turvautumaan tähän joka yö eikä projektisi etene, niin siinä tapauksessa en suosittele tätä keinoa. Muista kiittää itseäsi aina, kun olet päässyt askeleen eteenpäin ja lääkkeen tarve on alkanut vähetä! Sen viimeisen murusen poisjättäminen on kokemuksieni mukaan kaikkein vaikeinta. Tällöin kyseessä on enää psykologinen riippuvuus, joka vaatii hieman erilaista työstämistä. Vertaan tätä tilannetta usein leuanvetoon apukuminauhan avulla: Kun alat harjoittelemaan leuanvetoa, on sinulla apunasi vahva kuminauha jonka avulla on melko helppoa vetää montakin leukaa putkeen. Harjoittelun edetessä vaihdat aina venyvämpään ja venyvämpään kumppariin, jolloin joudut itse tekemään enemmän työtä, käyttämään voimaa sekä oikeanlaista tekniikkaa. Lopulta olet jo niin vahva, että varmaan onnistuisit ilman kumppariakin, mutta se ensimmäinen leuka ilman apuvälinettä on se kaikkein isoin ja vaativin juttu! Mutta hei, kyllä sinä pystyt siihen, ihan varmasti!
Omien kokemusteni mukaan lääkkeen asteittainen vähentäminen ei ollut lainkaan niin vaikeaa, kuin olin kuvitellut. Varsinkin alku sujui yllättävän kivuttomasti, vaikka toki aina kun oli aika pienentää annosta, mieleni taikoi uhkakuvia unettomista öistä ja tuskaisista päivistä. Minua auttoivat kuitenkin eteenpäin oma päättäväisyyteni sekä uniryhmä, josta sain arvokasta asiantuntija- ja vertaistukea. Tällainen ryhmä pitäisi löytyä ihan jokaisesta Suomen kunnasta, ihan jokaiselle halukkaalle. Mutta näin ei vielä valitettavasti ole. Kiitin itseäni jokaisesta edistysaskeleesta – välitavoitteisiin pääseminen tuntui todella hyvältä. Vierottautumista kuitenkin haittasi akuutti tenniskyynärpääni, ja kivut varsinkin öisin olivat helvetilliset ja haittasivat nukkumista. Sitä kesti puoli vuotta. Lisäksi jouduin kesällä pahaan onnettomuuteen, jossa jo valmiiksi kipeän oikean käden kolme sormea menivät poikki. Kuuma kesä, hiostava kipsi ja kovat kivut keskeyttivät lopulta projektini ja jouduin turvautumaan jälleen lääkkeisiin. Olin todella pettynyt itseeni, mutta tiesin, että tämä ei ole vielä tässä!
2) Unilääkkeen käytön äkillinen lopettaminen
Jos olet käyttänyt unilääkkeitä säännöllisesti tai pidempään, niitä ei todellakaan kannata lopettaa kuin seinään tai liian nopeasti. Seurauksena ovat yleensä fyysiset vieroitusoireet, painajaiset ja kirsikkana kakun päällä saattaa tulla rebound-unettomuus. Unilääkkeestä vieroittumisen aikana REM-uni lisääntyy ja unet koetaan entistä elävimpinä. Painajaiset ovat toisaalta merkki siitä, että unirytmin palautuminen on alkanut. Ne voivat kestää 4-6 viikon ajan, mutta tämän jälkeen painajaiset hiipuvat ja yleensä loppuvat. Syvän unen palautuminen kestää usein kauemmin. Se johtuu yleensä ahdistuksesta, joka aiheuttaa ylivireystilan ja saattaa kestää useita viikkoja tai kuukausia, mutta oireet loppuvat aikanaan.
Rebound-unettomuus eli vieroitusoireunettomuus on muutamia öitä tai jopa viikkoja kestävä unettomuuden jakso, joka saattaa olla jopa pahempi kuin alkuperäinen unettomuus oli. Matthew Walker selittää kirjassaan ”Miksi nukumme” ilmiötä näin: ”Vieroitusoireunettomuuden syynä on ilmaantunut riippuvuus, kun aivot ovat muuttaneet reseptoreiden tasapainoa reaktiona lääkkeiden kasvaneeseen käyttöön – aivot ovat näin yrittäneet vähentää herkkyyttään voidakseen paremmin torjua vierasta kemiallista yhdistettä (lääkkeiden sietäminen). Kun aineen käyttö lakkaa, tapahtuu torjunnan heikentämisprosessi ja siihen sisältyy epämiellyttävä lyhyt unettomuuden vaikeutumisen vaihe.” Tämä ei välttämättä tule kaikille ja jos tulee, niin siitäkin selviää hengissä, niin minäkin selvisin.
Kun olin saanut kipsin pois kädestä ja pahimmat helteet olivat helpottaneet, päätin ottaa härkää sarvista uudelleen. Olin huomannut, etteivät lääkkeet enää auttaneetkaan minua nukkumaan – olin niin ärsyyntynyt ja kyllästynyt jatkuvaan taisteluuni, että päätin lopettaa lääkkeet kokonaan yhtenä elokuisena iltana reilu vuosi sitten. En ollut silloin töissä enkä opiskelemassa, joten pystyin tekemään sen. Menin eteenpäin asenteella ”tulkoon mitä tulee”, olin valmis kohtaamaan pahimmat demonini ja ottamaan vastaan sen mitä elämä minulle antaisi. Ja hell yeah, tulihan sitä: Kaksi viikkoa fyysisiä vierotusoireita eli hikoilua, oksettavaa oloa ja tärinää ja yhteensä 6 viikkoa karmeita painajaisunia. Onneksi olin tietoinen näistä, eli nämä eivät tulleet yllätyksenä minulle. Ja myös perheeni tiesi. Tukitoimina aloin käyttämään melatoniinia sekä opettelin stressinhallinta- ja rentoutusmenetelmiä. Tärkein juttu kuitenkin oli, että opettelin tunnistamaan ja kunnioittamaan omaa uni-valverytmiäni. Tällöin en valitettavasti vielä tuntenut mielenhallinnan ja mentaalivalmennuksen menetelmiä, vaan niiden aika oli myöhemmin.
Neljän kuukauden aikana aloin vähitellen saamaan takaisin luottamustani luonnolliseen nukahtamiseen, mutta toki uneni olivat vielä aika hataria ja väsymystila jatkuva. Lihoin tuona syksynä 5 kg, vaikka söin ja liikuin samanlailla kuin aiemminkin. Elämä tuntui välillä todella raskaalta ja yksinäiseltä, mutta onneksi puolisoni oli tukenani koko ajan. Tilanne kriisiytyi joulun seutuvilla, jolloin en saanut unta enää lainkaan, ja valvoin neljä yötä ja päivää putkeen. Jouduin menemään päivystykseen, ja rauhoittava lääke auttoi nukkumaan pari seuraavaa yötä. Kyseessä oli ilmeisesti juuri rebound-unettomuus. Se oli rankkaa aikaa, mutta minulle antoi voimaa ihan jumalattomasti, että selvisin tästä koittelemuksesta – nyt en pelkää enää parin yön valvomista. Tämän jälkeen tilanne on tasaantunut, ja olen työstänyt unettomuutta sekä siihen liittyviä huolia, pelkoja ja ahdistuksia mentaalivalmennuksen avulla. Kun unettomuuden pelko on lieventynyt, on unien laatu ja määräkin parantunut. Suhtaudun terveemmin koko asiaan, ja se ei enää määrittele elämääni. Uneni rakenne ei ole vielä täysin normaali, mutta syvää ja REM-unta saan unitutkimuksen mukaan jo riittävästi. Näen paljon erilaisia unia, muistini on parantunut ja luovuuteni alkanut palautua. Unilääkettä otan silloin tällöin tarvittaessa, murusen. Parasta on, etten stressaa enää nukkumaanmenoa tai unettomia öitä ja luottamukseni omaan kykyyni nukkua on palautunut.
Tässä oli viimeinen unilääkepostaus tällä erää – toivottavasti kirjoituksistani oli sinulle hyötyä omalla matkallasi <3 Olen omien kokemusteni ja valmennustyökalujen avulla kehittänyt uneen keskittyvän mentaalivalmennuksen, Elossa®
Univalmennuksen. Mikäli olet jumissa unettomuutesi kanssa ja kaipaat tukea ja tavoitteellista työskentelyä ongelman helpottamiseksi, ota yhteyttä elossa@elossa.fi tai puh. 040 8422 661 / Katía. Ajanvaraukset univalmennukseen täältä.
Lähteet:
Matthew Walker: Miksi nukumme – unen voima
Soili Kajaste ja Juha Markkula: Hyvää yötä – apua univaikeuksiin
Susan Pihl ja Anna-Mari Aronen: Unentaidot – löydä uni ilman lääkkeitä
Markku Partinen ja Maarit Huovinen: Unikokulu aikuisille – opi selättämään unettomuus