27.11.2019

Elossa® Unitarina: Joona, 32, päätti luopua vuorotyöstä ja oppi jälleen nukahtamaan mindfulnessin ja rentoutusharjoitusten avulla

Elossa® Unitarina: Joona, 32, päätti luopua vuorotyöstä ja oppi jälleen nukahtamaan mindfulnessin ja rentoutusharjoitusten avulla

Joonan, 32, uniongelmat alkoivat 20 -vuotiaana hänen ollessaan tehtaassa vuorotöissä. Unirytmin pakkomuutokset, paine aikaisesta heräämisestä ja riittävän unen saamisesta häiritsivät nuoren miehen rauhoittumista sänkyyn mennessä. Ongelma oli ainoastaan nukahtamisessa. Jos uni tuli, Joona pystyi kyllä nukkumaan aamuun saakka. Mutta oli öitä, ettei hän nukkunut silmäystäkään ja töihin tehtaalle oli kuitenkin lähdettävä.

”Kun ei saa nukutuksi, on aika ”pihalla”. Jos ei nuku yhtään yön aikana, niin kyllä se on iso ongelma. Varsinaista uniongelmaa enemmän vaikutti kuitenkin ne lääkitykset, joilla untani pyrittiin hoitamaan. Kun kuvasin ensimmäisen lääkkeen vaikutuksia lääkärille muutaman kuukauden käytön jälkeen, hän tokaisi: ”Niin, että sä olet koko ajan vähän pöllyssä”. Ihan osuvasti kiteytti.”

Lääkitystä vaihdettiin, mutta seuraavan pillerin mukana miehelle tuli neljässä kuukaudessa 13 lisäkiloa. Ne Joona sai kuitenkin tiputettua 8 kuukautta lääkkeen lopettamisen jälkeen kuntoilemalla ja ruokavaliomuutoksilla.

Joona haki apua nukahtamisongelmaansa ensin terveyskeskuksesta. Avuksi määrättiin lääkkeitä ja parin päivän sairaslomia – ei muuta. ”Konkreettiset ja kokonaisvaltaisemmat avunmuodot olisivat olleet tuolloin tarpeen, esimerkiksi keskusteluapu ja rentoutusharjoitukset”, muistelee Joona.

Elämä omiin käsiin: Itsehoitomenetelmiä ja irti vuorotyöstä

Uniongelman puhkeamisen aikoihin mies ei aktiivisesti etsinyt tai kokeillut itsehoitomenetelmiä, mutta ongelman jatkuessa hän alkoi kokeilla asioita, joilla pyrki helpottamaan nukahtamista. ”Saatoin kuunnella hypnoosirentoutuksia, binauraalisia äänitteitä (binaural beats), kevyttä musiikkia (sleep music youtubesta) tai podcasteja. Olen myös tehnyt rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia ennen nukkumaan menoa.” Näitä rentoutumis- ja rauhoittumiskeinoja Joona käyttää nykyäänkin, vaikkei ihan niin säännöllisesti kuin pahimpina unettomuuden aikoina.

Yksi merkittävä tekijä yöunien palautumiselle oli se, että Joona päätti lopettaa vuorotyöt tehtaassa pari vuotta siellä oltuaan ja lähteä opiskelemaan. Näin unirytmille annettiin mahdollisuus palautua jälleen säännölliseksi. Hän myös lopetti nukahtamislääkkeiden käytön.

”Nykyään mä nukun pääsääntöisesti hyvin ja nukahtamisongelmaa ilmenee enää n. 0-5 kertaa vuodessa. Nukkuminen on yksi elämän ylivoimaisesti parhaista asioista. Rakastan nukkumista”, mies toteaa rennosti virnistäen.

Tutkimuksissa on todettu, että vuorotyötä tekevillä on keskimääräistä enemmän uniongelmia ja päiväaikaista väsymystä johtuen luonnollisen uni-valverytmin häiriintymisestä. Tämä ei ole mikään ihme.  Me ihmiset olemme kuitenkin erilaisia ja joillekin vuorotyö sopii hyvin, eikä epäsäännöllinen työaika vaikuta uniin juuri mitenkään. Joskus päivätöihin vaihto, työpaikan tai koko alan vaihto voi olla ratkaisu uniongelmiin, kuten Joonan tapauksessa. Mutta toki löytyy paljon keinoja myös vuorotyön haitallisten univaikutusten minimointiin, esim. vuorojen suunnittelussa, omissa elintavoissa ja unihuollossa. Olisiko sinulla antaa vinkkejä, miten sinä olet pärjännyt epäsäännöllisten työaikojen kanssa ja saanut nukuttua riittävästi?

Leave A Comment

Other Articles

  • 01.12.2020
    Noudata luonnollista uni-valverytmiäsi – tunne kronotyyppisi!
  • 08.06.2020
    Kesä ja uni – miten nukkua kesällä paremmin?

Discover the Art of Dance

Discover the Art of Dance

Whether you prefer ballet, jazz, or hip hop , we have a class for you.